T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / FETHİYE - Göcek Süleyman Şatır Anadolu Lisesi

TARİHÇE

21.10.1970 tarihinde Göcek Ortaokulu olarak eğitim öğretime başlamıştır. Okul binası yoktur. Köy muhtarlığına ait binaya yerleşmiştir. Aslında bina bugünkü belde merkezinde ve dükkan olarak yapılmıştır. Okul bahçesi aynı zamanda köy meydanıdır. Yan tarafta ilkokul vardır.Bina bir idare odası,bir sınıf şeklindedir. İdare odası, müdür odası, öğretmenler odası, memur ve hizmetli odası olarak ortak kullanılır.

 

 

27-07-2020

21.10.1970 tarihinde Göcek Ortaokulu olarak eğitim öğretime başlamıştır. Okul binası yoktur. Köy muhtarlığına ait binaya yerleşmiştir. Aslında bina bugünkü belde merkezinde ve dükkan olarak yapılmıştır. Okul bahçesi aynı zamanda köy meydanıdır. Yan tarafta ilkokul vardır.Bina bir idare odası,bir sınıf şeklindedir.İdare odası,müdür odası,öğretmenler odası,memur ve hizmetli odası olarak ortak kullanılır.

 

Kurucu müdür olarak Korkmaz ÜNLÜ atanmıştır. Öğretmenler ilkokuldan görevlendirilir. Yardımcı hizmetleri öğrenciler yapar. 1971-1972 Eğitim-Öğretim yılında sınıf sayısı iki olur. Dükkan sayısı bir daha eklenir. Aynı yıl köyün ileri gelenlerinden Süleyman ŞATIR 4130 m2 lik bir araziyi Göcek Ortaokuluna bağışlar. Bugün okulumuzun bulunduğu yerde üç derslikli biriketten okul binası yapılmıştır. Binanın yapımı, Etibank, Türk Maadin Şirketi ve köy halkı tarafından imece usulü olur. Araç-gereç donanımı da aynı usulle tamamlanmıştır. Bu arada öğretmen atamaları yapılır. Memur ve hizmetli kadroları tahsis edilerek atamaları yapılır.

        

1973-1974 Eğitim-Öğretim yılında iki derslik daha eski usulle eklenir. Binanın oturduğu alan 364 m2 olmuştur. Öğrenciler inşaatta çalışmışlardır. Gökçeovacık, Karacaören ve İnlice köyleride yardımcı olmuşlardır. Bu köylerin öğrencileri Göcek Ortaokuluna gelirler. Sabunlu, Taşbaşı köyleri de öğrenci gönderir.

 

1979-1980 Eğitim-Öğretim yılında Türkiye'nin ilk köy lisesi Göcek Ortaokulu bünyesinde açılmıştır. Okulun adı daha sonra Göcek Lisesi olarak değiştirilir. Mevcut ortaokul binasının arka tarafına 4 derslik ve 128 m2 lik ek bina yapılır. Öğrenciler gönüllü olarak inşaatta çalışır. Bugünun büyükleri, velileri o günlerin hatıralarını öğretmenlere hala anlatırlar. Kimi taş, kiremit taşır; kimi beton döker.

 

1982-1983 Eğitim-Öğretim yılında iki bina birleştirilerek 118m2lik ve 4 derslik daha kazanılır. Yığma biriketten yapılmış binalara kat çıkma imkanı yoktur. 630,65m2lik alana oturan uzun bir bina olur. Koridorları birleştirilir. Binanın konumu zamanla espiri konusu olur. Trene benzetilir. "Bakın burada tren yok demeyin. İşte size tren." Espiri ziyaretçilere ilginç gelir. Özellikle sınıfların koridorun tek tarafında olması gerçekten treni andırır.

 

Şekip BAŞKAYA  ilk lise müdürü olur. Şekip Bey'den sonra Yaşar YENİGÜN 19 yıl gibi uzun bir süre okul müdürlüğü yapar.

 

Göcek Ortaokulu ilk mezunlarını 1972-1973 Eğitim- Öğretim yılında verir. Göcek Lisesinin ilk mezunları 1981-1982 Eğitim- Öğretim yılı sonunda diplomalarını alırlar.

 

Göcek köyü belediyelik olduktan sonra imar planı uygulaması yapılmıştır. İmar planında okulun yeri muhafaza edilmiştir.Arsası 6817m2 ye çıkartılmıştır. 4130m2 den artan kısmı istimlak yoluyla alınmıştır.

 

Yeni bina 600m2 lik bir alana yerleştirilmiştir. İki katlıdır. Şu anda 8 derslik, 85 kişilik bir  konferans salonu, fen bilimleri ortak laboratuvarı, kütüphanesi, resim atölyesi, sosyal bilimler sınıfı, bilgi teknolojileri sınıfı, spor odası ile öğrencilerimize hizmet vermektedir.

 

300m²lik çok amaçlı salonumuz 2007 yılı itibariyle hizmete açılmıştır.Spor odamızda bilardo masalarımız ve masa tenisi masamız vardır.

 

Mevcut binanın temeli ilk Belediye Başkanı Behzut Akdolun döneminde atılmıştır. Çeşitli nedenlerle yapıma devam edilememiştir. İkinci Belediye Başkanı Mustafa TUNÇ döneminde yeniden yapılmıştır. Başkan öncülüğünde  iş adamı, dönemin milletvekili Ali Osman SÖNMEZ ve arkadaşlarının katkılarıyla, Muğla Valiliği kalkınma Vakfı tarafından yaptırılmıştır.

 

1998 yılında hizmete giren Göcek Lisesi´nin yeni binasının donanımı, çevre düzenlenmesi; Göcek Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve sivil toplum örgütleri ile hayırsever vatandaşlar tarafından yapılmıştır. Yardımsevenler  ve Rotary Derneklerinin katkıları örnek teşkil edecek şekildedir.

  

Ocak 2007 de hizmete giren çok amaçlı salon Göcek Belediye Başkanı Recep ŞATIR'ın öncülüğünde yapılmıştır. Göcek Lisesinin güzide mezunlarından inşaat mühendisi, işadamı Yusuf UGAN inşaat yapımını üstlenmiştir. Salonumuz her türlü toplantıya cevap verebilecek şekilde inşa edilmiştir.

 

Okullarımız her tür sosyal etkinliği bu salonda sergileyebileceklerdir.

 

Göcek Lisesi bir okul olmanın ötesinde çevresinin kültür merkezidir. Geleneksel hale getirdiği "Bahar Kupası" etkinlikleri voleybol ve futbol alanlarında devam etmektedir. Zaman zaman sergilediği tiyatro eserleri, resim sergileri, bayram kutlamaları takdir toplamaktadır. Gelenekleri yaşatmanın yanı sıra gelişmenin de öncülüğünü yapmaktadır.

      

1998 yılında yeni binaya taşınan Göcek Lisesi halk eğitim kurslarına da ev sahipliği yapmaktadır. Yardımseverler Derneğinin katkılarıyla düzenlenen İngilizce kurslarından çok sayıda kursiyer belge almıştır. 2006-2007 eğitim-öğretim yılında 50 kursiyer bilgisarar kursu almıştır.

      

Okul bahçesinde basketbol ve voleybol sahası mevcuttur. Öğrenci olmadığı zamanlarda halkın kullanımına açıktır. "Bahar Kupası" karşılaşmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Çevre köylerin de katıldığı" Bahar Kupası" şenlikleri beldemize renk katmaktadır.

       

Göcek Lisesi mezunları ve çalışanları 5 Temmuz 2003 tarihinde bir araya getirilerek "Göcek Liseliler Gecesi" tertip etmiştir. Çalışanları ve mezunları aynı heyecanla buluşturmuştur. Hedefi birlik ve beraberliktir.

       

Göcek Lisesi, Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak yarışında koşmaktadır...

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.07.2020 - Güncelleme: 29.07.2020 15:51 - Görüntülenme: 1461
  Beğen | 9  kişi beğendi